Queen's Bookshop
20:27 | Author: mesyuaratingkap




Di Belfast ada sebuah kedai buku milik universiti yang dipanggil The Bookshop @ Queen’s (Queen’s Bookshop). Ia terletak betul-betul di hadapan bangunan utama, Lanyon Building. Nama pun kedai buku universiti, kedai ini menjual buku-buku ilmiah terutamanya buku-buku teks untuk kegunaan pelajar, selain novel-novel sastera, buku sejarah dan juga cenderahati. Kedai buku ini beroperasi dari hari Isnin hingga Jumaat, dari pukul 9 pagi sampai 5 petang.

Keterangan di atas diketahui oleh penduduk-penduduk tempatan Belfast, tapi ada satu fakta yang tidak diketahui rakyat tempatan. Queen’s Bookshop semenjak 6-7 tahun lepas menggunakan khidmat tukang cuci Melayu, dan hanya Melayu dan akan kekal Melayu hingga ke masa depan. Kenapa? Queen’s Malay Club ada syer ke dalam kedai buku ni? Ada perjanjian rahsiakah di antara IRA atau UDA, Queen’s Universiti Belfast dan komuniti Melayu di Belfast? Tentulah tidak, kalau tak tentulah kami dah mintak tolong golongan palamilitari untuk menghapuskan SB di Belfast.

Queen’s Bookshop biasanya mengunakan khidmat seorang cleaner untuk membersihkan kedai setiap hari. Cleaner ini biasanya akan bekerja hanya 2 jam sehari dan hanya bertugas selepas kedai tutup selepas pukul 5 petang. So kalau siapa yang bekerja sebagai cleaner, pilihlah nak dating bekerja pukul berapa pun lepas 5 petang, janji esok bila kedai bukak, kerja semua dah beres. Dan cleaner ni akan kerja sorang-sorang dalam kedai ni sebab orang lain semua dah balik selepas pukul 5 petang. Boss Queen’s Bookshop, Raymond, sebelum ini menggaji rakyat tempatan (Irish) sebagai cleaner, tapi dia tengok selalu barang hilang, dan dia suspek dicuri oleh cleaner yang dating bekerja selepas kedai ditutup. Aku pun taktau apa benda yang dicuri, tapi kalau ikut orang yang pernah kerja dekat kedai buku tu memang tempted pun nak curi barang kedai buku tu. Ya la, orang semua dah balik, ko sorang-sorang buat kerja dalam kedai tu, kalo takat ambik selotep segulung dua, buku senaskah dua sapa la nak perasan. Tapi bagi orang kita Melayu Islam tentulah takwa dan iman yang menjadi pendinding dari semua perbuatan keji dan mungkar.

Ntah macam mana satu hari dia dapat ilham nak ambik orang Melayu bekerja sebagai cleaner, sefaham saya orang pertama yang bekerja adalah Abang Talib (saya pun tak sempat jumpa dia di Belfast). Raymond mendapati selepas Abang Talib mula bekerja sebagai cleaner, tiada lagi barang hilang. Selaku boss Queen’s Bookshop tentulah dia gembira dengan perkembangan ini. Selepas itu, sehingga 7 tahun kemudian, sehingga ke hari ini, inilah formula yang dipakai oleh pemilik Queen’s Bookshop kalau ada cleaner nak berhenti kerja

“If you want to quit, get one of your friend to fill the vacancy”.

Semenjak itu kerja sebagai Queen’s Bookshop cleaner diwariskan turun temurun kepada komuniti Melayu di Belfast, sehingga ke hari ini. Sepengetahuan saya mereka yang pernah bekerja di sini adalah Abang Talib, Syahril, Taufik Hairudin, Amirul Akmal (Jim), Shuaib, Azamin, Hariz, dan Azman (sehingga hari ini masih belum meninggalkan takhta)

Kepercayaan yang diberikan kepada komuniti Melayu Belfast harus dibanggakan dan dipertahankan. Kepada yang bakal mewarisi kerja, kepercayaan dan kebanggaan yanag diamanahkan kepada kita, amanahlah, dan ia akan menjadi legasi dan lagenda Belfast sehingga beratus tahun akan datang. Kepada yang akan mewariskan kerja ini kepada orang yang seterusnya, berhati-hatilah memilih, agar nama komuniti kita tidak tercemar dengan panggilan “bangsa pencuri”. Mungkin QMC selaku kelab ulung di Belfast harus memantau agar kerja ini diwariskan kepada mereka yang boleh dipercayai atau mereka yang memerlukan kerja untuk menyara hidup di Belfast.

Nubli

Kredit: Gambar diatas dipetik dari sebuah blog tidak dikenali dan website Queen's.

httpsonson2.blog.friendster.com

Dah Berapa Tahun tak update.
00:14 | Author: mesyuaratingkap
Kesian kat blog ni, dah lama takda sapa tulis apa2.
So untuk memeriahkan suasana yang muram biarlah aku menukil jua beberapa ayat untuk menceriakan kembali blog ni.
Sekarang ni aku tengah buat elektif kat Penang GH. Alamak,, aku memang malas sebenarnya nak buat elektif sebab tengah mood cuti. Yela, aku dengar budak2 yang g buat elektif kat OZ rilek je consultant bagi sign awal2 suruh g jalan2 tengok Australia. Tapi takpe, aku memng ingat nak rilek je, maka sebelum stat elektif sebulan lepas aku tak study langsung General Medicine dgn General Surgery. Bile aku masuk klinik dengan MO dieorg pon biaselah tanyela soalan2 basic yang patut diketahui oleh seorang yang mengaku "a final year medical student"

"So, how to differentiate between direct and indirect inguinal hernia?"
"Tell me different level of valves in lower limb veins"
Alamak, aku tak ingat langsung. Sejak dari situ baru aku sedar last time aku buat General Medicine & general Surgery setahun lepas, dah banyak bende tak ingat. Haa, sekarang ni baru kelam kabut nak study, takut kalo kene tanya dengan doctors masa ward round, klinik, atau teater. Tinggal 2 minggu ja lagi sebelum habis General Medicine. Sebenarnya kalo tanak pegi pon bole sebab Dr Eric dh sign form aku. Tapi aku rasa minggu depan ni best sket sebab aku akan join group Ammar Muizuddin punya ward teaching, Nephrology.
Ohh kalo sapa yang nak buat elektif dkt Penang GH dengarnya 2 rotation yang best dekat sana adalah neurology dgn orthopaedic, sebab dia memang atur jadual untuk student yang dtg elektif. takdelah ko terkial2 nak kenal HO, consultant, MO, nak kena cari bila klinik, doktor mana yang best et al.

Tahun ni jugak aku puasa dan raya dekat Malaysia setelah 3 tahun di perantauan. Selalunya beraya di Malaysia akan menjadi kebanggaan student oversea jika mampu berbuat demikian. Tapi bukan untuk aku. Aku tak kisah kalo raya dgn puasa dekat oversea sebab berapa tahun sangat, 4,5 tahun ja. Dah habis study nanti ko nak beraya dekat Malaysia lagi 60 tahun rayalah. (itupun kalo tak stay lah).

Apelah aku tngah merepek ni. Oklah. last sekali lepas raya aku akan ke Pulau Perhentian bersama Michael Lavery dan Shuaib Rajak. Hopefully cuaca elok untuk snorkeling.

Itu sahaja dari aku. Mana Pakden dgn Dayat ni, update blog weii. Dayat haritu ckp dah ade awek lepas clash last time. cite la sket. Pakden, mane? tulis la satu dua entry.

okeh
salam
nubli
balik pulau
key
08:45 | Author: mesyuaratingkap










Baju
14:24 | Author: mesyuaratingkap





kalo orang Ireland, England, Wales, Scotland yang berminat nak tempah bole kontek aku. Harga baju GBP15 , packaging dgn postage bole runding (maybe extra max 5 pound, maybe!) tarikh tutup 18/2/2010 khamis.
nubli
+447912510933
xbly3@yahoo.com